Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
Stel is gelukkig in de relatie

Accepteer elkaars eigenaardig- en gevoeligheden (2/5)

Blogserie: 5 ingrediënten van een een goede relatie

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

In de volgende aflevering van deze blogserie schrijf ik: iemand willen veranderen is een kansloze missie. Wat wél helpt, is eerlijk naar jezelf kijken. Want dat jij je ergert aan die *^%!-zooi van je partner, zegt ook iets over jóu. Daarmee komen we aan bij het tweede ingrediënt voor een gezonde liefdesrelatie: acceptatie. 

Pushen werkt averechts
Toegegeven: het is altijd makkelijker om het over een ander te hebben, dan over jezelf. Dus laten we daar eens mee beginnen. Stel: jij houdt van op tijd komen, terwijl je partner overal en altijd te laat komt. Hoe meer je daar een punt van maakt, hoe meer spanning er tussen jullie ontstaat. Het vervelende is natuurlijk, dat - wanneer jij je hier bij neerlegt - je in de knoop komt met een belangrijke behoefte van jezelf, namelijk: afspraken nakomen en op tijd zijn.

Als twee mensen zo duidelijk verschillen op een dergelijk punt, is de kans groot dat de partner die er het meest last van heeft, gaat pushen. De communicatie wordt al snel eisend: ‘Je moet opschieten!’, ‘Zorg dat je op tijd klaar bent!’ of ‘Jij hebt echt een probleem en daar moet je wat aan doen!’ Je bedoelt het vast goed, maar helaas is het effect hiervan niet positief. Er ontstaat alleen maar meer stress en onbegrip over en weer. 

Lucht in je relatie
Zodra de ander het gevoel krijgt als kind te worden aangesproken, dan kom je samen in een vervelende dynamiek terecht. Wat dan wel helpt? Accepteren dat je partner nou eenmaal een probleem heeft met op tijd komen. Misschien denk je nu: daarmee wordt het alleen maar erger! Maar niets is minder waar. Wat er namelijk gebeurt, is dat je partner (eindelijk) ruimte gaat voelen. 

Ruimte, omdat je er niet meer bovenop zit met je op- en aanmerkingen. Ruimte, om te voelen hoeveel last hij/zij er eigenlijk zelf van heeft. Ruimte, om te gaan onderzoeken wat hij/zij er mee wil en ruimte om te bedenken hoe dat dan te doen. Als je partner het gevoel krijgt dat jij hem/haar accepteert zoals hij/zij is - ook al zijn jullie anders - dan kan er beweging ontstaan. 

Probleem parkeren
Het probleem van je partner accepteren, betekent overigens niet dat je jouw eigen behoeften wegcijfert en je ogen ervoor sluit. Het houdt juist in dat je stopt met pushen en het probleem bij je partner laat. Tegelijkertijd ga je met een andere, zachtere blik naar hem/haar kijken.

Bijvoorbeeld: ‘Misschien wil of kan hij/zij niet op tijd komen en dat mag, want het is zijn/haar leven en zijn/haar eigen besluit. Ondanks dat ik dit moeilijk vind, doet het niks af aan de liefde die ik voor hem/haar voel.’ Ervaar je het verschil? Als je niet eisend bent naar je partner, ontstaat er ruimte bij jezelf. En een heel fijn effect: je partner voelt die ruimte ook. Win-win!

Uit de praktijk
Ik moet aan een stel denken, waarbij de man helemaal gek werd van het te laat komen van zijn vriendin. Hij schaamde zich ook erg als ze, door haar schuld, samen ergens te laat verschenen. Toen ik voorstelde dat hij de komende weken zou gaan experimenteren met te accepteren dat dit bij haar hoort en ze het wellicht niet zou kunnen veranderen, keek hij mij niet begrijpend en pissig aan. De vriendin zag ik hoopvol kijken. Ik vroeg haar wat dit voor haar zou kunnen betekenen. Ze zei: ‘Dat zou zo’n opluchting zijn, want het geeft me zoveel spanning en een slecht gevoel over mezelf.’ Na wat over en weer praten, was de man bereid het experiment aan te gaan.

Gelukkig gaven ze drie weken later aan dat het enorm goed had uitgepakt. Hij kon het makkelijker loslaten dan gedacht. Op het moment dat ze weer eens te laat dreigden te komen, richtte hij zijn energie niet op haar maar op zichzelf: hoe wil ik hiermee omgaan? Hij probeerde een aantal dingen uit, zoals alvast op tijd in z’n eentje vertrekken (zonder boosheid en stress richting zijn vriendin) en blijven wachten op zijn vriendin en ondertussen een boek lezen.

Everything that irritates us about others, can lead us to a better understanding of ourselves

Zo ontstond bij haar ruimte om haar patroon te doorbreken. Het was haar zelfs, zonder stress!, gelukt twee keer op tijd te komen. Ook had ze ontdekt wat haar tot nu toe in de weg had gezeten en hoe het kwam dat ze steeds te laat kwam. Het koppel was bereid om nog drie weken verder te gaan met het experiment om te kijken wat het hen nog meer zou brengen. Een mooi praktijkvoorbeeld van acceptatie en het terugbrengen van positieve energie in je relatie.

Terug naar jou
De eigenaardigheden en gevoeligheden van je partner accepteren is één, maar: geen gezonde relatie zonder zelfacceptatie! Wat daarbij goed helpt, is het omgekeerde van wat je nu waarschijnlijk doet. Elke keer wanneer je opmerkt dat je iets stom vindt aan jezelf, elke keer dat je jezelf vergelijkt met iemand anders en jezelf naar beneden haalt, elke keer dat je boos wordt op jezelf… wat er ook gebeurt: spreek jezelf voortaan vriendelijk toe.

Dat klinkt ongeveer zo: ‘Ach schat, dat geeft toch niet’ of ‘Het is moeilijk en ik ben aan het leren’ of ‘Volgende keer beter!’ Gek genoeg praten we zo wel tegen een vriend(in), maar niet tegen onszelf. Ga het maar eens een week lang doen en ervaar het verschil. 

Wil je je relatie beter begrijpen en verbeteren? Met een gezamenlijke wilskracht heb je grote kans dat je je relatie kunt doen slagen, zeker als je dit combineert met professionele (online) relatiehulp, zoals de 12-weekse online relatiehulp van Monsley. Probeer het 1 week en zie wat het ook voor jullie kan doen. Starten kan samen, of alleen. klik hier.

Wanneer je stopt met jezelf te veroordelen, ontstaat er acceptatie en ontspanning. En dat is nou precies wat er nodig is voor een goede relatie! Net als het derde ingrediënt dat ik bespreek in mijn volgende blogJe kent jezelf en je ontwikkelt jezelf.

---

Anoek Gerlings is psycholoog, EFT-relatietherapeut en mede-oprichter van Monsley online relatiehulp. Kijk op Monsley.com voor meer informatie.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles