Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
getrouwd stel houd handen vast

De basis is goed (1/5)

Blogserie: 5 ingrediënten van een goede relatie

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Hét recept voor een fijne liefdesrelatie? Kom maar door met die 5 ingrediënten! Zoals ik eerder al schreef in de inleiding van deze blogserie, spelen 5 aspecten een essentiële rol bij het hebben van een goede relatie. In deze eerste aflevering trappen we af met #1: ‘De basis is goed’. 

Als je basis maar goed zit
De meeste stellen die ik begeleid, hebben vaak niet door dat een gezonde relatie al dichterbij is dan ze denken. Eigenlijk ben ik altijd hoopvol, tenzij… hun basis niet gezond is. Dan valt er immers weinig te bouwen. Die fundering, en daarmee de eerste maanden van jullie relatie, moet solide zijn. Maar hoe weet je nu wat een goede basis is? Als je aan een willekeurig iemand vraagt om een voorbeeld te noemen van een koppel die dit heeft, dan komen ze meestal met moeite uit op 2 stellen. Oei, dat is karig. 

De fijne dingen in een relatie
Om te weten of er een goede basis is, kijk je of er genoeg positieve dingen in de relatie aanwezig zijn. Denk aan vriendschap, intimiteit, aantrekkingskracht en plezier. Een handig hulpmiddel is door te observeren: wat speelt er zich af tussen twee mensen terwijl ze aan het praten zijn? Vraag maar eens aan een bevriend stel om te vertellen over hun (inmiddels opgeloste) meningsverschil. Kunnen ze achteraf elkaars punt begrijpen? Lachen ze er nu om? Kijken ze elkaar aan tijdens dit gesprek? Raken ze elkaar aan? En geven ze het toe, als ze het bij het verkeerde eind hadden? 

Bofkont
Gelukkige stellen benadrukken elkaars positieve punten en vinden de negatieve punten van de ander minder belangrijk. Ze ervaren dat ze met die kleine dingen wel kunnen leven. De positieve eigenschappen nemen een veel grotere plek in, waardoor je voelt: wat ben ik toch een bofkont met zo’n partner! Ongelukkige stellen gaan juist steeds meer de vervelende dingen van elkaar zien en daardoor verschuift de liefde naar de achtergrond. 

Jullie basis heeft voeding nodig
Het voeden van je basis, hoe doe je dat? Het antwoord is: door steeds de kleine mogelijkheden aan te grijpen, die leiden tot positieve interactie. Dat doe je in een vriendschap met een goede vriend of vriendin namelijk ook. Je lacht om elkaars grapjes, je bevestigt elkaar, je reageert op elkaar. In een prille relatie doe je dit eveneens en dat kost je geen enkele moeite. Maar als een relatie al wat langer voortduurt, blijft het de kunst om je naar de ander toe te bewegen. 

Stel: je partner leest iets leuks en maakt daar een opmerking over. Je kunt het negeren en doorgaan waar je mee bezig was, of je zegt: ‘Wat leuk!’. Het is een kleine manier waarop je partner om je aandacht vraagt, maar daarop ingaan is een erg krachtig middel om je relatie fijn te houden. Doe je dit niet, dan verdwijnt langzamerhand het gevoel van vriendschap, intimiteit, aantrekkingskracht en plezier. 

De eerste maanden
Vaak gaat in een nieuwe relatie het eerste halfjaar vanzelf. Door de verliefdheid en de hormonen vind je alles leuk en spannend aan je partner en reageer je positief op elkaar. Dit positief reageren, heeft dus een belangrijke functie: het legt de basis voor je relatie. 

Maar er zijn ook relaties waarin de eerste maanden hobbels kennen en het niet vanzelf gaat om positief naar elkaar te zijn. Dat geeft op zich niet, maar wat dan telt is of je samen verder komt en niet blijft hangen in dezelfde verwijten en teleurstellingen. Ga je hier met elkaar doorheen en word je er sterker van? En duurt dit niet jarenlang, maar doe je dat samen in jullie eerste jaar? Dan zorgt dit ook voor een sterke basis. 

Samen dromen 
Naast het koesteren van vriendschap, intimiteit, aantrekkingskracht en plezier, is er nog iets wat je kunt doen om de basis goed te houden: bouwen aan een gezamenlijk betekenisvol leven. Dit klinkt groots, maar het kan in kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld door samen hardop te dromen over hoe je als oudjes eindelijk tijd hebt om vrijwilligerswerk te doen, hoe je met elkaar je kinderen stimuleert als ze het moeilijk hebben, of wat je dit jaar belangrijk en leuk vindt om met elkaar te doen. Het samen dromen en bouwen, houdt je relatie juicy!

Een eigen huis…
Het moge duidelijk zijn: je relatie heeft een gezonde sterke basis nodig. Als die ontbreekt, kan je ook niet gaan bouwen. Vergelijk het met een fundament van een huis: als dat niet stevig staat, kan het nooit een storm – of zelfs een kleine regenbui – trotseren. Tot slot nog een hoopgevende boodschap: wanneer het plezier en de intimiteit ver te zoeken zijn, hoeft dit niet te betekenen dat je relatie niet meer uit de kramp komt. Als vriendschap, intimiteit, aantrekkingskracht en plezier in de eerste jaren van jullie relatie volop aanwezig was, dan kan je gaan (her)bouwen vanuit deze goede basis die jullie eerder hebben gelegd.  

Voel je dat je – samen of alleen – in een negatieve vicieuze cirkel zit en heb je moeite deze te doorbreken? Onthoud: je kan je partner niet veranderen. Stop die energie liever in jezelf en geef daarmee een positieve draai aan je relatie. Een quote van Eckhart Tolle sluit daar mooi op aan:

Relaties veroorzaken geen pijn of ongeluk, ze brengen alleen de pijn en het ongeluk naar buiten die in jou zitten.’

Onthoud: je kan je partner niet veranderen. Stop die energie liever in jezelf en geef daarmee een positieve draai aan je relatie. De eerste 6 weken van het Monsley online relatiehulp gaan precies daarover: jezelf. Probeer het 1 week en zie wat het ook voor jullie kan doen. Starten kan samen, of alleen: klik hier.

In deze blogserie schrijf ik over de vijf ingrediënten voor een gezonde liefdesrelatie. Mijn volgende blog gaat dieper in op ingrediënt 2:
Je accepteert eigenaardigheden en gevoeligheden van jezelf en je partner.

---

Anoek Gerlings is psycholoog, EFT-relatietherapeut en mede-oprichter van Monsley online relatiehulp. Kijk op Monsley.com voor meer informatie.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles