Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
Rik Heijmen artikel in het AD

Artikel: Klappers met een zwart randje

Johan Nebbeling voor AD, Brabants Daglad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, Tubantia, BN De Stem, PZC, De Stentor. Zaterdag 9 mei 2020

Als ondernemer probeer je al jaren de markt te veroveren, maar dat
lukt maar mondjesmaat. Dan komt er een coronacrisis en heb je opeens een bedrijf waarin je overuren draait. Deze ondernemers
maakten het mee.

Enkele weken geleden plaatsten we een oproep op Facebook, waarin we zochten naar kleine ondernemers die het dankzij de coronacrisis van de ene op de andere dag razend druk hebben omdat ze diensten leveren of producten fabriceren die in deze tijden heel gewild zijn. Het aantal reacties was overweldigend.

Bedrijven die plexiglas maken, stickers en borden produceren, silent disco's organiseren en online yogaprogramma's aanbieden: ze komen om in het werk. Zo ook Suus Gorter uit Arnhem, die met haar bedrijfje Flat Flowers raamstickers van bossen bloemen verkoopt. Klanten kunnen die via Suus, met een door haar handgeschreven kaartje, aan dierbaren sturen.

Of kijk naar Anne-Claire Stuivenberg uit Amsterdam, die met haar bedrijf Amsterbankje opklapbare bankjes verkoopt om te bevestigen aan de gevel van je huis. Nu de terrassen dicht zijn en het mooi weer is, zoeken mensen naar manieren om het in en om hun huis gezellig te maken, merkt ze.,,Ons gevelbankje biedt een mooie oplossing: een veilige en prettige manier om contact te maken met mensen op straat Voor het uitbreken van de crisis was mijn bedrijfje veel minder succesvol."

Corona mag er dan voor gezorgd hebben dat kappers, fysiotherapeuten, stewardess en en obers opeens zonder werk zitten, online-spelletjesfabrikanten, -supermarkten, -hardloopwinkels en -fietsverkopers hebben het druk.
De coronacrisis toont weer eens aan dat Nederlandse ondernemers verrassend inventief zijn. Velen van hen zitten niet bij de pakken neer, maar proberen, vaak met succes, nieuwe markten te veroveren met nieuwe diensten en producten. Een eigenaresse van een nagelstudio doet goede zaken met de instructievideo's die ze aan haar klanten verkoopt. Luxe restaurants leveren kant en klare gastronomische maaltijden aan huis.,,Ondernemers hebben veel meer kennis dan ze zelf denken", zegt businessstrateeg Petra luliano, medeauteur van het boek 50 verdienmodellen. ,,Het is nu de tijd om die kennis te verkopen, online vooral. Er liggen echt kansen voor ondernemers die buiten de geijkte hokjes denken."

Hulp bij stress en ruzie 

Bij Monsley, een bureau voor online relatietherapie, loopt het sinds 16 maart (sart coronacrisis lockdown) storm, zegt Rik Heijmen (48), samen met relatie-therapeut Anoek Gerlings (46) de drijvende kracht achter het bedrijfje.

,,In januari begonnen we met vier klanten, nu hebben we er 136. Vooral na 16 maart is het hard gegaan. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat dat alleen door de coronacrisis komt, maar het ligt voor de hand. De hele dag gedwongen thuiszitten, de onzekerheid over werk en inkomen: dat roept stress en spanningen op.

Rik Heijmen.
Rik Heijmen foto: Daniel Cohen

Relaties lijden, zeker onder druk, vaak onder vaste patronen. Je reageert altijd op een bepaalde manier op de ander, die dan weer volgens een vast patroon op jou reageert. Een neerwaartse spiraal waar je niet zomaar uitkomt. Mensen zijn zich meestal niet bewust van die patronen. De kern van onze therapie is dat je ze leert herkennen. Daarvoor gebruiken we vooral video’s.

Mensen zijn uniek, maar de patronen in relaties zijn heel universeel. Die kun je via online-video’s goed inzichtelijk maken. Vervolgens bieden we allerlei tools en modules aan waarmee mensen zelf aan de slag kunnen, individueel of als stel.

Onze aanpak is gebaseerd op zelfwerkzaamheid. We hebben weinig direct contact met onze klanten. Ze hebben ook weinig ondersteuning nodig en redden zich prima met onze online-tools. Wat ons helpt is dat veel mensen die nu noodgedwongen thuiswerken, de voordelen van nieuwe technieken ervaren. Wat dat betreft hebben we de wind ook mee.

We zijn een start-up, maar onze ambities zijn groot. We willen niet alleen ons programma uitbreiden, maar ook groeien in Europa. Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van een Engelstalig programma. De ontwikkeling van een affairemodule, bestemd voor stellen waarvan een partner is vreemdgegaan, hebben we maar even stilgelegd. De coronacrisis is niet helemaal het goede moment om een avontuurtje aan te gaan buiten je relatie.’’

Origineel artikel online: https://www.ad.nl/ad-werkt/voor-de-coronacrisis-bedroeg-onze-omzet-een-paar-honderd-euro-per-maand-nu-zitten-we-op-20-000-euro~a72972f0/

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles