Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
Artikel relatietherapie in de krant

Artikel: Focus op jezelf: zet eerst eigen zuurstofmasker op

Elizabeth Stilma voor Haarlems Dagblad, donderdag 26 maart 2020

Haarlem - Praat over gevoelens, praat over behoeftes, praat over onzekerheden. Dat is het advies van relatietherapeut Anoek Gerlings. De Haarlemse voorziet een piek van relatietherapie-aanvragen als het normale leven na coronavirus weer op gang komt.

Het ritme valt weg, de schijncontrole verdwijnt en het alarmsysteem in het brein wordt geactiveerd. Het coronavirus en de opgelegde maatregelen zorgen voor grote stress legt Gerlings uit. Mensen gaan in overlevingsstand. “De basisveiligheid in je omgeving verdwijnt in één klap je financiële situatie is onzeker. De kans dat je een dierbare verliest, is opeens realistisch en je gezondheid staat onder druk. Basisveiligheid speelt ook een rol in je relatie. Dit gaat over begrip en er voor elkaar zijn. Over gezien en gehoord worden. Een sterke relatie kan in tijden van stress tegen een stootje.”

In een relatie waar het echter minder gaat, raken mensen sneller van slag. “Verschillen tussen partners worden in tijden van stress uitvergroot. Een negatief patroon van vechten en vluchten wordt versterkt. De één wil continue praten terwijl de ander stil in een hoekje wegkruipt.”

Ingewikkeld als gezin opeens 24/7 op elkaars lip zitten en het toch al niet zo botert tussen de ouders. “Kinderen signaleren vaak eerder dat er iets niet goed zit dan de ouders. Die zitten samen in een negatief gewoontepatroon.”

Chaos

Foto door Anastasiia Chepinska via Unsplash

De eerste week van binnen zitten was er volgens de relatietherapeut één van totale chaos, waar iedereen met zijn eigen gevoel wordt geconfronteerd. Het is dan ook belangrijk eerst te focussen op de eigen reacties en gevoelens. “Het is net als de veiligheidsvoorschriften in het vliegtuig. Zet eerst je eigen zuurstofmasker op voordat je een ander helpt. Wat doet deze situatie met jou? Een crisis zoals deze kennen we niet. En we zijn vergeten hoe we in tijden van crisis reageren. Onbekende gevoelens kunnen jezelf, maar ook je partner totaal verrassen. Zorg dus eerst voor jezelf.”

Gevaar

Het gaat volgens Gerlings allemaal over het vermogen tot aanpassen. De één kan dat beter dan de ander. Het is belangrijk om te accepteren dat jouw partner anders reageert dan jijzelf. Doe je best om die ander te begrijpen. Op een gegeven moment treedt de gewenning in, dan ontstaat - misschien ruimte om samen te onderzoeken welke gevoelens en behoeftes er zijn.

Foto door Shane via Unsplash

Gevaren tot meer afzondering bestaan ook. Mensen die nu thuis zitten zoeken afleiding op hun smartphone en gaan Snapchatten met collega's. Lekker flirten met die collega op afstand is makkelijk. Voor mensen bij wie de relatie al onder druk staat, is dat soort contacten niet wenselijk. De spanning wordt alleen maar groter.

Intimiteit

Voor sommige koppels die de hele dag moeten binnen blijven, kan intimiteit zorgen voor een struikelblok. Voor de één is seks in deze tijd een no-go zone. Voor andere juist een middel om nader tot elkaar te komen.

Ook hier geldt aldus de relatietherapeut, dat praten praten en praten helpt. “Iedereen valt zo terug op zichzelf, dat seks vaak een issue is, maar knuffelen kan dan juist wel. Bespreek het met elkaar.”

Copyright Haarlems Dagblad 

 


 

GRATIS relatiebeschermer™️ voor iedereen in quarantaine

De 4 vragen die je relatie voorgoed gaan veranderen


Nu je waarschijnlijk allebei vaker thuis werkt en lange dagen samen in huis doorbrengt, kan het voorkomen dat je elkaar op de zenuwen gaat werken. Het is onvermijdelijk dat dit een keer gebeurd, maar het hoeft niet uit te monden in een relatiecrisis.
We bieden deze RelatieBeschermer™️ gratis aan; een ogenschijnlijk eenvoudige methode die je aanleert in een half uur!

 

 

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles