Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home

Heb jij een Relatie Detox nodig?

Door Monsley relatietherapeut Anoek Gerlings

Als je beter wilt omgaan met negatieve factoren in je leven, zoals bepaalde mensen (of situaties) dan is stap 1 om ‘giftig’ gedrag te leren herkennen. Stap 2 is om grenzen te stellen en als dat niet werkt, deze mensen en situaties te vermijden en eventueel hulp in te schakelen. 

Hoe herken je ‘giftig’ gedrag?

Er zijn een heleboel ‘giftige’ gedragingen en het is vaak niet zo dat een persoon 1 soort gedraging laat zien. Meestal zijn het er meerdere gedragingen die zich afwisselen.

 • Manipulatie.
  Mensen die  geïnteresseerd in je lijken te zijn, maar het gaat ze er vooral om dat ze er zelf beter van worden. Ze verdraaien jouw woorden en laten je schuldig voelen, allemaal met hetzelfde doel; om hun zin te krijgen. 
 • Jou een slecht gevoel geven over jezelf.
  Als jij je goed voelt over jezelf, of trots bent op je prestaties, vinden deze mensen manieren vinden om je prestaties te bagatelliseren, of je het gevoel geven dat je prestatie onbeduidend zijn. Deze slimme truc passen ze ook toe: jou of anderen laten denken dat jouw prestatie (ook) hun verdienste is. 
 • Oordelen.
  Iedereen oordeelt wel eens, dat kun je bijna niet voorkomen. Maar als een persoon consequent ‘giftige gedrag’ vertoont, dan veroordelen ze de hele dag door over alles en iedereen. Ze hebben een sterke mening en zien dingen zwart-wit.  
 • Negativiteit.
  Sommige mensen hebben moeite om het goede in het leven te zien. Ze zullen overal iets slechts in ontdekken vinden het moeilijk plezier te hebben. Kagen en negatief gedrag werkt besmettelijk, het is moeilijk zelf positief te blijven wanneer je tijd samen besteedt. 
 • Passief agressief gedrag.
  Mensen die hier last van hebben laten hun boosheid niet zijn, maar maskeren en onderdrukken dit. Ondertussen zijn ze wel boos op je en willen je “terugpakken” Ze doen dit op een manipulatieve manier, zoals bijvoorbeeld door je te saboteren.
 • Egocentrisch.
  Wanneer iemand erg op zichzelf is gericht, betekent dat ze niet nadenken over hoe hun gedrag anderen beïnvloedt. Ze denken dat beter zijn dan, of voorrang hebben op anderen. Iemand die egocentrisch is, is gefocust op het krijgen van wat hij wil en het is onwaarschijnlijk dat hij een compromis sluit of het standpunt van een ander overweegt. 
 • Woedeuitbarstingen.
  Je hebt het gevoel dat je op eieren moet lopen. Een onbenullige opmerking of vraag, kan uitmonden in een tirade of woede uitbarsting. Vaak vinden mensen met dit gedrag het moeilijk om hun excuus aan te bieden en vinden ze (ook nog na een paar dagen en weken) dat ze gelijk hebben en vinden ze het terecht dat ze zo boos zijn geworden. Ze begrijpen niet dat het schade aanricht bij de ander.
 • Controle willen.
  Een gevaarlijke vorm van ‘giftig’ gedrag is het willen beheersen van het leven van jou als partner. Ze willen voorkomen dat je contact opneemt met vrienden of familie en proberen toegang tot vervoer of geld te beperken of te verbieden. Het doel is om te zorgen dat jouw lijntjes met wereld om je heen worden doorgesneden.

Onderneem actie
Herken je één of meerdere vormen van dit gedrag in je huidige relatie? Bespreek dit dan met vrienden of familie. Wanneer je dit niet durft, of het lijkt je prettiger om met een onafhankelijk iemand te praten, neem dan contact op met een coach. In een paar gesprekken kan je een heel eind komen. Het is vaak heel lastig om op een gezonde manier om te gaan met mensen met ‘giftig’ gedrag, omdat je je loyaal voelt aan diegene.

In het bijbehorende werkblad ‘Relatie Detox check’ kun je voor jezelf nagaan, wat je wel en wat je niet wilt accepteren in je relatie. Ook kun je voor jezelf bedenken hoe je het anders wilt.

Maar let op: als je je bedreigd voelt, of merkt dat de bovenstaande punten je een gevoel van onveiligheid of angst bezorgen, of als iemand je belet te communiceren met de buitenwereld, wees je ervan bewust dat de volgende stap van dit gedrag vaak huiselijk geweld is. Zorg daarom dat je onmiddellijk actie onderneemt, door met iemand te praten die je kunt vertrouwen of naar www.slachtofferhulp.nl te gaan. Bedenk vooral: Het is #nietjouwschuld #jebentnietgek

Dit is de link naar de Download.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles