Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
quarantaine overleven

9 Tips voor gezinnen om de quarantaine - en elkaar - te overleven.

Door Rik Heijmen, Monsley.com

Ken je het Engelse gezegde: “When life gives you lemons, make lemonade”? Het betekent dat je van de zure momenten in het leven iets positiefs moet proberen te maken. Naast alle ongemak van een gedwongen isolement helpt een quarantaine om creatief na te denken en nieuwe gewoontes te creëren, je prioriteiten te heroverwegen en het geeft je een nieuw perspectief op het dagelijkse leven.

Zelf-isolatie of quarantaine is een van de belangrijkste strategieën bij het "afvlakken van de curve" van Corona-infectie gevallen. Werkplekken, school- en dagopvang worden gesloten of mensen worden gevraagd om te werken op afstand. Gezinnen over de hele wereld worden geconfronteerd met het vooruitzicht op lange dagen samen in huis. Wat kunnen gezinnen verwachten en hoe kunnen ze niet alleen het Covid-19 virus overleven - maar ook elkaar?

9 Tips voor gezinnen in Corona quarantaine

In dit artikel staan 9 tips die gezinnen in quarantaine helpen om deze bijzondere situatie draaglijk te houden.  

#1. Maak afspraken

Creëer een moment waarop iedereen in het gezin bespreekt wat ze verwachten van de quarantaine. Wat zijn de grootste uitdagingen? Waar heeft iedereen behoefte aan? Hoe kunnen we elkaar helpen om de situatie voor de ander beter te maken? Herhaal dit eens per week en pas eventueel afspraken aan.

#2. Creëer (nieuwe) routines  

Mensen zijn gewoontedieren. Natuurlijk houden we ervan om vrije tijd te hebben, maar zaken als sport en werk geven ons leven structuur. Behoud daarom een routine om structuur te creëren in iedere dag: 

  • Word wakker op je gebruikelijke tijd en behoud je gebruikelijke ochtend routine.
  • Combineer thuiswerk met de thuisopdrachten die de kinderen van school krijgen en neem op gezette tijden gezamenlijke pauzes en lunch samen.
  • Wissel werk en les af met iets leuks, zoals spelletjes of een filmpje.
  • Blijf iedere dag bewegen, bijvoorbeeld in de middag.
  • Speel in de avond spelletjes, knutsel of lees boeken. 

Deel je dag in stukken en maak eventueel een 'Corona dagplanning'. Dat voorkomt de herhaalde vraag: '...Pap... wat zal ik nu doen...?' 'En nu....?'

Sta iets meer schermtijd toe ​​dan normaal, maar blijf niet altijd hangen in schermen. Ook ouders niet. Als je twee volle weken voor Netflix of de televisie blijft zitten, kan dit een behoorlijk diepgaand effect hebben op je gemoedstoestand.


Foto: Alexander Dummer via Unsplash

Stimuleer kinderen om een ​​'Corona-dagboek' bij te houden, waarin ze hun gevoelens en ervaringen kunnen documenteren. Om later nog eens te kunnen doorlezen of voor te lezen aan hun kinderen.

#3. Blijf praten

Leef je als ouder in in de angsten van je kinderen, groot en klein. Erken hun gevoelens van paniek of angst. Vertel hen dat het normaal is dat de onzekere situatie angst oproept. Probeer daarna feiten en gevoelens te scheiden, de situatie te bespreken op een manier die geschikt is voor hun leeftijd.

  • Geef kinderen ook een gevoel dat ze controle kunnen uitoefenen op de situatie, bijvoorbeeld door de eigen persoonlijke hygiëne.
  • Wees open naar elkaar over welke emoties je ervaart, maar probeer ten opzichte van kinderen kalmte te bewaren.

Voor volwassenen geldt: het gevoel voor perspectief behoud je door informatie en advies uit geloofwaardige bronnen te krijgen zodat overmatige angst wordt voorkomen. 

#4. Blijf bewegen 

De sportscholen zijn dicht. Fysiek actief zijn is van cruciaal belang voor het behouden van een goed humeur en om frustratie en verveling te voorkomen. Met name kinderen moeten fysiek actief kunnen zijn. Ook als je kind normaal gesproken thuis niet zo actief lijkt, bedenk dan dat het normaal gesproken buitenshuis actief is op het schoolplein en door te fietsen van en naar school. Dit zul je nu thuis moeten compenseren.


Foto: Samantha Okazaki / TODAY

Veel sporten zijn lastig uit te voeren door ruimtegebrek of omdat er attributen voor nodig zijn. Dit is daarom hét moment om yoga te ontdekken. Zoek op YouTube naar gratis lessen voor beginners (zoals deze of deze, beide in het Engels) en laat je verrassen door de intensiteit van deze eeuwenoude traditie. En: er is nauwelijks ruimte voor nodig.

#5. Blijf helder denken

De quarantaine zorgt dat emotionele problemen kunnen verergeren. Zo kunnen angsten ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Quarantaine is extra lastig voor je als je aanleg hebt voor fobieën zoals ‘Cabin fever’; een claustrofobische reactie die ontstaat door opsluiting.

In vrijwel al deze gevallen zijn het je eigen denkprocessen die leiden tot angst, extreme frustratie, depressie of in het mildste geval een slecht humeur. De beste remedie tegen angstige gedachten is om je bewust te worden van je gedachten en deze te leren beheersen. 


Photo: Anthony Tran via Unsplash

Meditatie is een eeuwenoude traditie die helpt om gedachten te scheiden van wie we in essentie zijn. Beginnen met mediteren is vaak gratis en eenvoudiger dan je denkt. Op YouTube staan honderden gratis meditatie video's. Een aanrader is de app Headspace voor op je smartphone. Je heb nu de tijd om de beginnerscursus van 10 dagen op te pakken. (En het is gratis vanwege de 2 weken proefperiode!)

#6. Wees lief voor elkaar

Door de quarantaine kan je liefdesrelatie (extra) onder druk komen te staan. Je kunt niets aan de situatie veranderen, maar je kunt er wel beter mee leren om te gaan. 

Er is een verrassend eenvoudige methode om je negatieve gedachten te beheersen en zo positiever om te gaan met vervelende situaties, zoals een ruzie of een terugkerende irritatie.

Bekijk iedere uitdagende situatie in het leven vanuit innerlijke rust met vier simpele vragen die je aan jezelf kunt stellen. Deze gratis mini-workshop ‘De vier vragen die je relatie voorgoed zullen veranderen’ van Monsley leert je die methode in 15-20 minuten. Onze aanrader! 

#7. Stel doelen  

Stel niet alleen doelen als het gaat om thuiswerken of schoolopdrachten, maar ga die lang vermeden klusjes, reparaties of taken uitvoeren.

Ruim bijvoorbeeld samen met je kinderen een kledingkast op en sorteer kleding die niet past. Repareer kapotte kleding, organiseer een fotoshoot en verkoop de goede kleding online of neem je voor om het weg te geven aan een goed doel.

Kijk of je als gezin dingen samen kunt doen. Een klein project, zoals het plannen van een filmavond. Of een groter project zoals samen iets verbouwen, een muur of meubels schilderen.

#8. Geef elkaar de ruimte

Zorg ook dat je dingen alleen kunt doen. Vooral voor gezinnen die niet gewend zijn om veel samen te doen is het goed om ‘me-time’ in te bouwen. Creëer - indien nodig - een plek in huis die als chill-out corner kan fungeren waar mensen alleen kunnen zijn.


Foto: Anthony Tran via Unsplash

Voorkom ruzie door afspraken te maken over wie wanneer aanspraak kan maken op zo’n plek. 

#9. Blijf verbonden

Mensen hebben het gevoel nodig dat ze verbonden zijn met anderen. In deze tijd van fysieke verwijdering kunnen we middels sociale media of via de telefoon contact met elkaar houden, met name voor oudere kinderen is dit heel normaal. Jongere kinderen zijn normaal gesproken gewend aan zeer sociale omgevingen en zullen ook contact moeten maken met vrienden. Ouders kunnen hen daarbij helpen door met de ouders van vriendjes en vriendinnetjes video-contact te plannen, via bijvoorbeeld Whatsapp.

Contact is van cruciaal belang, ook voor volwassenen. Leer hierbij van je tieners. Hoe houden zij contact op afstand? Wellicht zijn er apps die je met je volwassen vrienden ook kunt gaan gebruiken?

Laat vrienden en bekenden weten dat er aan ze gedacht wordt en informeer of mensen om je heen in orde zijn. Ben je gezond? Kijk of je iets voor een ander kunt doen, zoals boodschappen doen of medicijnen halen bij de apotheek.

Tot slot
Probeer je ervan bewust te zijn dat deze tijd samen bijzonder is en wellicht niet veel vaker gaat voorkomen. Het is zelfs mogelijk om te genieten van de vrije tijd die je met de kinderen kunt doorbrengen!

Wil je je relatie beter begrijpen en verbeteren? Met een gezamenlijke wilskracht heb je grote kans dat je je relatie kunt doen slagen, zeker als je dit combineert met professionele (online) relatiehulp zoals de 12-weekse online relatiehulp of verder na vreemdgaan van Monsley. Probeer het 1 week en zie wat het ook voor jullie kan doen. Starten kan samen, of alleen. Klik hier voor meer informatie.

Veel gezondheid, liefde en verbinding toegewenst van het Monsley team!

Deel dit artikel met anderen:

Bronnen: o.a. The Lancet (link) The Guardian (link).

 


 

Test je relatie in 2 minuten!

Hoe verbonden voel jij je met je partner?

De mate waarin we ons verbonden voelen met onze geliefden, vrienden en mensen in onze omgeving bepaalt voor het grootste gedeelte ons geluk en de kwaliteit van onze relaties.

Doe de test

Binnen 2 minuten weet je het.

 

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles