Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
Zelfreflectie

Je kent en ontwikkelt jezelf (3/5)

Blogserie: 5 ingrediënten van een een goede relatie

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

We zijn aangekomen bij het derde ingrediënt voor een fijne liefdesrelatie! Zoals ik eerder al schreef in de inleiding van deze blogserie, speelt onder meer een goede basis een essentiële rol bij het hebben van een gezonde relatie. In deze blog aandacht voor... jezelf!

Win-win, of toch niet?
Hoe graag je het ook zou willen, diep vanbinnen weet je: ik kan mijn partner niet veranderen. Toch blijven we - tegen beter weten in - proberen om op ‘subtiele’ wijze de ander ervan te overtuigen wat goed voor hem of haar is. Het resultaat is meestal bedroevend. Het kost jou veel tijd en energie en je lief komt niet in beweging. Dubbel verlies dus, en dat is zonde! Richt je daarom op zaken waar je wel invloed op hebt. Niet dat je jezelf echt kunt veranderen, maar er valt een heleboel te leren. Natuurlijk kost dat in het begin even moeite en voelt het onwennig, maar op den duur kan het je goed afgaan.

Ego opzij
Een gezonde relatie begint bij jezelf. Ga daarom eens na: welke karaktertrekken en vaardigheden van jou dragen daar positief aan bij? 

  • Je bent in staat om over je eigen gedrag na te denken (zelfreflectie). Ofwel: je weet waarom je de dingen doet zoals je ze doet en wat daarvan het effect is op je partner en jullie relatie.  
  • Je herkent welke emoties je voelt en kunt die verwoorden. Als je partner bijvoorbeeld de laatste tijd nogal kortaf tegen je doet, dan voel je bij jezelf dat dit je verdrietig en boos maakt. 
  • Je kunt de behoeften verwoorden die je hebt in relatie tot je partner. Zoals: ‘Ik heb er behoefte aan om met je te lachen en lol te maken.’
  • Het lukt je om je ego opzij te zetten, op het moment dat je merkt dat jullie elkaar aan het overtuigen zijn van je eigen gelijk. 
  • Je bent in staat om echt te luisteren naar wat je partner je probeert duidelijk te maken. Je doet je best jezelf in te leven om hem of haar te begrijpen. 
  • Je kunt schakelen tussen ‘inleven wat mijn lief wil en nodig heeft’ versus ‘wat heb ik nodig’. 
  • Het lukt je om tijd en energie te besteden aan je eigen behoeften.
  • Je bent je bewust van het feit dat je een keuze hebt en dat jij bepaalt hoe je wilt reageren.
  • Je kent je eigen pijn en valkuilen en je durft hierover met elkaar te praten.

Reflecteren kun je leren
Voor de een is zelfreflectie makkelijker dan voor de ander. Dit heeft onder meer te maken met het nest waaruit je komt, wat je karakter is en wat je thuis hebt meegekregen aan goede voorbeelden.

Sommige mensen doen er een paar jaar over, maar dat hoeft niet erg te zijn. Het meeste kun je leren, ook al zit het niet in je aard en kost het moeite om bijvoorbeeld te zeggen wat je voelt. 

Oefening baart kunst en daarmee kun je jezelf nog wel eens versteld doen staan! Het geeft een voldaan gevoel als je nieuwe dingen eigen maakt die een positief effect hebben op jullie relatie. Zelf in actie komen - al probeer je het stap voor stap en in je eigen tempo - is een veel beter gevoel dan wachten tot het ‘vanzelf’ beter gaat.

Terug naar binnen
Een voorbeeld om bovenstaande te verduidelijken. Stel: je hecht aan een opgeruimd huis en je komt moeilijk tot rust als het nog een rommeltje is. Je hebt alles geprobeerd om je partner in beweging te krijgen, zodat hij of zij elke dag ook even opruimt. Helaas tevergeefs.

Nu is het aan jou om iets te doen wat wellicht niet in je aard zit: het gesprek aangaan met je partner en jezelf kwetsbaar opstellen. Dat betekent, dat je eerst op zoek gaat naar de reden waarom het zo belangrijk voor je is dat de boel is opgeruimd. Wat gebeurt er vanbinnen bij jou als het rommelig is? Maakt het je onrustig, opgefokt, niet ontspannen? Of voel je je boos en niet serieus genomen? En dan: wat is je behoefte? Een opgeruimd huis natuurlijk, maar er is meer! Heb je het nodig dat je partner rekening met je houdt op dit punt? Je serieus neemt en begrijpt hoe belangrijk dit voor je is? Voila: je hebt de onderliggende reden van je irritatie te pakken. Daardoor is het van jou en dat communiceert heel anders dan het ‘jij-ruimt-ook-nooit-iets-op-verwijt’. 

Energiebesparing
Als het je lukt om de dingen die je dwarszitten open en eerlijk met je partner te bespreken, dan zul je merken dat je tot een ander gesprek komt. Je houdt het immers bij je eigen gevoelens en behoeftes en die zijn nooit ‘fout’. Als jij het gesprek op deze manier insteekt, komt het heel anders over dan wanneer je in de valkuil stapt wat je partner allemaal anders moet doen. Misschien lukt het niet direct de eerste keer, maar dat geeft niet. Gelukkig houd je vanaf nu voldoende energie over om ermee aan de slag te gaan. Je verspilt het immers niet meer aan de onmogelijke missie om je partner te willen veranderen.

Wil je je relatie beter begrijpen en verbeteren? Begin bij jezelf! Welke karaktertrekken en vaardigheden van jou dragen positief aan jouw liefdesrelatie? De eerste 6 weken van online relatiehulp van Monsley gaan vooral over jou. Probeer het 1 week en zie wat het ook voor jullie kan doen. Starten kan samen, of alleen. klik hier.

Dit brengt ons bij het vierde ingrediënt: acceptatie. Hierover meer in mijn volgende blog: De wil om jullie relatie te begrijpen en te verbeteren.  Of ga naar het eerste artikel van deze 5-delige blogserie.

---

Anoek Gerlings is psycholoog, EFT-relatietherapeut en mede-oprichter van Monsley online relatiehulp. Kijk op Monsley.com voor meer informatie.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles