Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
liefdestalen

Liefdestalen: Ik versta je niet! (1/2)

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Herken je dat? Je laat duidelijk merken hoeveel je van je geliefde houdt, maar het niet lijkt aan te komen. Elke keer als jij een goed gesprek wil voeren, of samen gezellig uit eten wil, geeft je partner geen thuis. Hij/zij heeft het druk, wil het huis nog opruimen, de kinderen moeten nog in bad én je lief lijkt trouwens ook niet echt behoefte aan praten te hebben. Hmm… een typisch voorbeeld van een koppel dat elk een andere ‘liefdestaal’ spreekt. 

Let op: bevat een link naar een gratis test!

Mijn liefde komt niet aan
Zelfs als beide partners hun stinkende best voor de ander doen, lijken ze elkaar niet te begrijpen. Hoe kan dit? Sommige koppels laten hun liefde zien op een manier die de ander niet herkent. Ze spreken als het ware een andere taal. In het geval van het voorbeeld, wil de één graag quality time door samen weg te gaan, tijd te maken voor elkaar en een goed gesprek te voeren. De ander toont juist genegenheid door de auto op te ruimen, een kop thee te zetten en lekker eten te koken. Allebei proberen ze op een liefdevolle manier hun positieve gevoelens uit te drukken. Maar helaas: de ander pikt het niet op. 

Omdraaien
Als je dit merkt, helpt het altijd om even te wisselen van perspectief. Laten we eens kijken wat er in het hoofd van je partner omgaat. Het kan namelijk zomaar zijn, dat hij/zij ook met een aantal vragen en frustraties rondloopt. Bijvoorbeeld: “Waarom komt hij/zij altijd zo laat binnenrennen met die telefoon aan het oor, terwijl ik wéér sta te koken? Merkt hij/zij het überhaupt wel op, wat ik allemaal doe?! De auto stofzuigen, kopje thee zetten... Ik heb er geen zin meer in.”

Wat zeg je?
Dit is niet het enige voorbeeld waarin mensen een verschillende taal lijken te spreken. In mijn praktijk krijg ik zeer regelmatig mensen over de vloer die elkaar niet lijken te verstaan. Als buitenstaander is het makkelijk om te zien dat ze allebei, op hun eigen manier, liefde aan elkaar geven. Tegelijk is het pijnlijk zichtbaar dat die liefde niet aankomt en dus niet ontvangen wordt. 

Gelukkig heeft Gary Chapman, relatietherapeut en auteur, vele uren besteed aan het ontrafelen van de mystiek van liefde geven en liefde ontvangen. Hij ontdekte iets bijzonders: als partners niet dezelfde liefdestaal spreken, dan kan de liefde op den duur verdwijnen. En dan te bedenken dat veel stellen niet eens weten dat ze allebei een andere taal spreken!

Liefdestalen
Chapman ontdekte 5 verschillende talen binnen relaties, ofwel: 5 manieren waarop personen liefde geven en liefde ontvangen. We kunnen onze liefde laten blijken door 1) echte aandacht te geven, 2) positieve en waarderende woorden te spreken, 3) cadeaus en attenties te geven, 4) zorgzaam en hulpvaardig te zijn en 5) door middel van lichamelijke aanraking. Natuurlijk bestaan er binnen deze liefdestalen dialecten en misschien ben je wel tweetalig. Dat kan allemaal. 

Wanneer je elkaars liefdestaal niet verstaat kun je nog zoveel affectie tonen, maar als het niet als liefde wordt herkent, wordt het spreekwoordelijke kind met het badwater weggegooid. Voor je het weet, ga je twijfelen aan je relatie en of je partner wel van je houdt… met alle gevolgen van dien. 

Zelfde liefde, andere taal
Terug naar het koppel uit het eerdere voorbeeld. De één gaat steeds minder delen en quality time ideeën voorstellen, omdat hij/zij denkt dat de ander er toch niet op zit te wachten. Tegelijkertijd voelt de zorgzame partner zich steeds minder gezien en gewaardeerd en vraagt zich geïrriteerd af met wie de ander zoveel te bespreken heeft aan de telefoon.

Met behulp van de 5 liefdestalen kwam dit stel erachter, dat de één de taal sprak van 'hulpvaardigheid en zorgzaamheid' en de ander de taal van 'aandacht geven'. Allebei geven ze op een eigen manier uiting aan hun genegenheid voor elkaar.

Brandend vuurtje
Met de kennis van de 5 liefdestalen kun je je verplaatsen in je partner én ontdekken wat je van elkaar nodig hebt om jullie liefdesvuur brandend te houden. Dat betekent wél dat je soms een nieuwe taal moet leren spreken. Het heeft immers weinig zin om in het Russisch tegen een Chinees te praten. Een nieuwe taal spreken vraagt oefening en dat gaat met vallen en opstaan. 

Maar stel je voor: de partner uit ons eerdere voorbeeld regelt een avondje uit voor hen samen en doet zijn/haar best voor een goed gesprek. De ander zorgt ervoor om op tijd thuis te komen voor het eten én laat merken hoe fijn het is dat er zo lekker is gekookt. Bovendien neemt hij/zij de spullen mee die op de trap liggen en ruimt die op. Zie je het voor je dat er een positieve spiraal gaat ontstaan?

Test jullie taal
Mocht het bij jou ook zo zijn dat je soms twijfelt en onzeker wordt over jullie relatie? Wees gerust: de werkelijke oorzaak is vaak niet zozeer een tekort aan liefde, maar het feit dat jullie langs elkaar heen ‘praten’.

Ben je benieuwd welke liefdestalen jij en je partner spreken? Binnen enkele minuten weet je het: Doe hier onze gratis test!

Sommige mazzelaars komen erachter dat ze een overlappende taal spreken en dat is mooi meegenomen!

In het vervolg ga ik dieper in op hoe je praktisch aan de slag kunt gaan met het spreken van een (nieuwe) liefdestaal.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles