Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
Nieuwe liefdestalen

Liefdestalen: Zo leer je een nieuwe liefdestaal (2/2)

Door relatietherapeut Anoek Gerlings
In mijn vorige blog (hier te lezen) beschreef ik wat er gebeurt als je allebei een andere liefdestaal spreekt: je laat je liefde zien op een manier die de ander niet herkent. Daardoor spreek je als het ware een andere taal. In dit blog ga ik dieper in op hoe je praktisch aan de slag gaat met het spreken van een (nieuwe) liefdestaal.

Ik wil geen chips!
Stel dat je erg van chocolade houdt, maar je partner neemt chips mee uit de supermarkt. Grrr… Je partner wéét toch dat je dol bent op chocolade en niet op chips?! Okay, het is goed bedoeld maar het was toch zoveel leuker geweest als je lief terugkwam met jouw lievelingsreep! En het vervelende van dit alles is: als hij/zij maar thuis blijft komen met zoutjes, dan stop je op een gegeven moment zelf ook met extra moeite doen voor de ander. 

Moraal van dit verhaal? Het is beter om elkaar goed te verstaan. Dat is het doel van het leren spreken van elkaars liefdestaal: het geven en nemen in je relatie meer in balans brengen. Bovendien ga je ervaren dat het uiten van liefde op een manier die de ander ook écht begrijpt, een enorme boost geeft aan je relatie.

Waarom ook niet
Liefde geven is een keuze. Je kunt ervaren dat je boven jezelf uitstijgt, door iets te doen waarvan je weet dat het voor je partner een uiting van liefde is. Het kan wat onnatuurlijk aanvoelen om te gaan experimenteren met de liefdestaal van je partner. Maar wat maakt dat uit? Het gaat erom dat je beseft dat je aan de emotionele behoefte van je partner tegemoet kunt komen. 

Het kan altijd beter
Mocht het zo zijn dat jullie - heel fijn! - al dezelfde liefdestaal spreken, dan hoef je dus geen nieuwe aan te leren, maar je kunt wel bewust méér met jouw liefdestaal doen. Hoe? Door je partner vaker aan te raken, meer positieve woorden te gebruiken, nóg behulpzamer te zijn, dat attente cadeautje te kopen of door hem/haar echte aandacht te geven!

Liefdestaaltips
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het spreken van een andere liefdestaal? Speciaal voor jou hebben we een aantal tips samengesteld ter inspiratie (zie kader). Alle begin is moeilijk, dus probeer het eventjes vol te houden. Het aanleren van een nieuwe, vreemde taal heb je immers niet direct onder de knie, maar oefening baart kunst… of in dit geval: liefde!

Download de pdf 'Liefdestalen inspiratie' en geef een boost aan je relatie!

Dit is het vervolg op 'Ik versta je niet'. Benieuwd naar jouw liefdestaal? In Anoeks vorige blog tref je een liefdestalen test aan.

 

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles