Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home

Samen tijd doorbrengen en aandacht besteden aan elkaar (5/5)

Blogserie: 5 ingrediënten van een een goede relatie

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Samen tijd doorbrengen en aandacht besteden aan elkaar, dat is toch eigenlijk waarom je een relatie hebt? Het lijkt zo voor de hand liggend, maar dat is het dus niet. Net als in elke andere relatie - met een vriend, familielid of collega - is het nodig (en vooral leuk!) om actief aandacht aan elkaar te besteden. Het belang hiervan wordt helaas nog enorm onderschat. Daarom last but not least: het vijfde en laatste ingrediënt voor een happy relatie. 

Aandacht
Wanneer je het leuk hebt samen en het is ontspannen en je hebt plezier, dan gaat het aandacht geven aan elkaar vanzelf. Maar wanneer je het druk hebt of je niet op je gemak voelt bij je partner, dan stel je jezelf minder open op. Dat merkt je partner waarschijnlijk ook. Er is niets aan de hand als je het daar samen even over hebt. Door het open naar elkaar uit te spreken, herstellen jullie het contact. Maar als je partner het opmerkt en hij/zij zegt er niks over, dan ga je je uit zelfbescherming meer terugtrekken. Hierdoor kom je binnen no time in een vicieuze cirkel terecht, waarbij je je allebei ongemakkelijk voelt en het contact minder wordt.

Insluiper
Zo'n vicieuze cirkel kan zomaar op een dag beginnen. Stel je voor: je komt thuis en je hebt iets meegemaakt en dat wil je graag aan je partner vertellen. Je partner luistert, maar hij/zij zit tegelijkertijd ook op zijn/haar telefoon te kijken en wat appjes te sturen. Dan ben je misschien een beetje beledigd, maar je zegt er niks van. Die avond hangt er vanuit jou een spanning in de lucht, maar je bespreekt het niet. Ondertussen heb jij nog steeds je verhaal niet verteld dat je zo graag wilde vertellen. Dat werkt de volgende dag nog door. Je sluit je ongemerkt een beetje af en je hebt minder zin om positief op je partner te reageren, aangezien hij/zij voor jouw gevoel ook minder belangstelling toont. Zo kan het er insluipen dat je minder de tijd en aandacht voor elkaar neemt.

Zo maak je het positief
Het goede nieuws is dat een vicieuze cirkel net zo goed de positieve kant op kan werken. Stel: je doet moeite wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je partner gefrustreerd is over iets. Ook al vind je het niet fijn dat hij/zij deze negatieve, ‘gefrustreerde’ vibe om zich heen heeft hangen: je stelt je open voor zijn/haar emotie, je luistert en je vraagt door. Dikke kans dat je partner zich dan begrepen voelt door jouw aandacht. En zeker weten dat hij/zij ook meer zijn best gaat doen voor jou. Dan zit je met zijn tweeën in een positieve spiraal.

Vaak aandacht voor elkaar
Elkaar regelmatig oprechte aandacht geven, is dé manier om het samen fijn te hebben. Door de dingen die belangrijk voor je zijn met elkaar te bespreken en samen plezier te maken, voel je je verbonden met elkaar. Dat gevoel van connectie heb je nodig om zin te hebben om met elkaar tijd door te brengen.

Agendaseks
Wanneer ik aan stellen bij mij aan tafel vraag, hoe ze het samen in bed hebben, krijg ik meestal te horen dat ze niet zoveel zin meer hebben. De ene partner mist de connectie overdag en heeft geen zin om zich ‘s avonds in bed opeens weer open te stellen. De ander mist ook de connectie overdag, maar wil juist mede daarom seks, omdat hij/zij zich daarna weer meer verbonden voelt. Over het laatste zijn beide geliefden het dan weer met elkaar eens: seks geeft een gevoel van verbondenheid.

Na een tijdje hierover gesproken te hebben, komt vaak de angstvallige vraag: “We hoeven toch niet aan agendaseks te gaan doen?” Niks moet, maar het is zo’n gek idee nog niet. Door ruimte en tijd voor seks te maken, komt het er in ieder geval van. En door vaker te vrijen, krijg je vanzelf meer zin. Bovendien voel je je meer verbonden met elkaar, waardoor je weer meer zin hebt om te vrijen. Oftewel, het is inderdaad minder spontaan, maar het kan een hoop opleveren.

Date night
Het introduceren van een date night kan ook helpen om echt meer samen te zijn. Daten hoeft niet ingewikkeld te zijn, het kan ook in je eigen huis, of door lekker samen te koken of een avondwandeling te maken. Het belangrijkste dat ik wil overbrengen, is dat je allebei moeite blijft doen om het leuk te hebben met elkaar. Net als elke andere relatie heeft je liefdesrelatie daar ook behoefte aan!

Wil je je relatie beter begrijpen en verbeteren? Met een gezamenlijke wilskracht heb je grote kans dat je je relatie kunt doen slagen, zeker als je dit combineert met professionele (online) relatiehulp zoals de 12-weekse online relatiehulp van Monsley. Probeer het 1 week en zie wat het ook voor jullie kan doen. Starten kan samen, of alleen. Klik hier.

Dit was de vijfde en laatste aflevering uit mijn blogserie '5 ingrediënten van een een goede relatie'. Hopelijk hebben de vijf besproken ingrediënten jou en je lief, volop inspiratie gegeven om toe te passen in de praktijk. Ga naar het eerste artikel van deze 5-delige blogserie.

In mijn volgende 3-delige blogserie (nog niet online) neem ik een fascinerend relatiethema onder de loep: ontrouw. Daarbij trap ik af met deel 1: Eerste hulp bij een affaire. Heb je ons online programma "Verder na vreemdgaan" al gezien? Volg hier een gratis proefles en leer direct hoe je verder kan gaan na vreemdgaan.

---

Anoek Gerlings is psycholoog, EFT-relatietherapeut en mede-oprichter van Monsley online relatiehulp. Kijk op Monsley.com voor meer informatie.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles