Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
vreemdgaan tips hoe samen verder

Bedrogen door je partner: Hoe nu verder?

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Vanaf het moment dat ontrouw een rol speelt in je leven, kan het voelen alsof je basis wordt weggevaagd. Alles lijkt op losse schroeven te staan. Je zit vól in de crisisfase. En dat doet pijn. 


Deze driedelige blogserie over overspel haalt ontrouw uit de taboesfeer. In dit deel (deel 2) zoom staan de emoties van de bedrogene centraal. Bekijk ook deel een en deel 3 om een breder perspectief te krijgen op dit lastige onderwerp.

Anoek Gerlings, relatietherapeut, psycholoog, medeoprichter Monsley


 

Laat je pijn zien
Een liefdesrelatie is zo’n belangrijke relatie, omdat je de ander vertrouwt, je helemaal jezelf kan zijn, je voor elkaar gaat, je intiem bent samen, ofwel: omdat je een hechte relatie hebt met elkaar. Als je dan belazerd wordt, juist door de persoon waar je zo’n hechte band mee hebt, dan is dat zo'n pijnlijke ervaring dat het een hechtingstrauma wordt genoemd.

Jouw pijn kan helen als het ‘gezien' wordt

Het klinkt misschien wat raar, maar om van die pijn af te komen, moet de emotionele pijn die voortkomt uit dit hechtingstrauma 'gezien worden'. Dat betekent zoveel als; volledig erkend worden door degene die is vreemdgegaan. Het kan moeilijk zijn om die pijn te tonen aan je partner. Maar als jouw partner jouw hartzeer niet ziet - of niet kan zien, dan heelt jouw wond niet.

Je partner kan dat lastig vinden om je met zoveel verdriet te zien en dat door hem of haar is veroorzaakt. Zijn of haar schuldgevoel kan in de weg zitten. Het vraagt moed van jouw partner om jouw pijn niet te verzachten of te ontkennen, want daarmee erkent hij of zijn ook zijn of haar fout.

Woede is nuttig
Pijn ligt soms wat dieper verborgen in ons. Iets wat meer aan de oppervlakte ligt, is woede. Een sterke emotie die verwoestend kan zijn, maar ook een functie heeft. Het zorgt ervoor dat je op je strepen gaat staan en aangeeft: “Je bent ver over mijn grens gegaan en ik wil niet dat je zo met mij omgaat.” En dat is precies wat je nodig hebt. Want er zijn - buiten jou om - belangrijke dingen gebeurd, en dat geeft je een enorm machteloos gevoel. Boosheid zorgt ervoor dat je, ondanks je machteloosheid, in actie komt en het er niet bij laat zitten.

Voor je partner is het eigenlijk ook goed als je - in ieder geval één keer - flink kwaad wordt. Het herstelt de balans en de gelijkwaardigheid. Er moet iets worden vereffend. Bovendien: als je niet boos wordt, blijf je je machteloos voelen, kan je depressief worden en herstelt de balans in de relatie niet. Aan de andere kant: te lang woedend blijven is ook niet goed. Dan zit dat je herstel in de weg. 

Erkenning verzacht
Stel je voor dat je partner op een gegeven moment naar je toe komt en iets zegt zoals: ”Ik begrijp dat ik je enorm gekwetst heb en ik zie ook dat ik je veel pijn gedaan heb. Dat is heel stom van me en het spijt me heel erg.” Kun je je voorstellen dat dat helpt? Het lost het probleem niet op, maar het verzacht wel. Mensen die een ander pijn hebben gedaan, denken vaak dat ze dit soort dingen al tegen hun partner gezegd hebben, maar dat is vaak niet zo. Ze laten het vaak wel zien in gebaren of het zit in hun gedachten, maar dat is niet hetzelfde. Jij wil het letterlijk - in woorden - van hem of haar horen. 

Eerst verwerken, dan beslissen
Nog één belangrijk punt dat ik heb geleerd in mijn praktijk: neem in de eerste maanden geen grote beslissingen! De verwerking van dit alles moet nog op gang komen. Zolang alles nog open ligt en dingen nog niet verwerkt zijn, kun je echt nog niet goed zeggen hoe je de toekomst wil inrichten. Bovendien wisselen in de eerste maanden de tegenstrijdige gevoelens zich in snel tempo af. Pas als de ergste pijn meer naar de achtergrond is geraakt, volgt de herstelfase en pas daarna komt het moment om na te denken en te praten over hoe nu verder.

In mijn derde en laatste blog uit de 'Overspel-serie' bekijk ik de kant van degene die is vreemdgegaan. Ook inzicht in dit perspectief helpt om uiteindelijk een weloverwogen beslissing te maken of jullie relatie nog toekomst heeft of dat jullie wegen zich scheiden.

Heb je te maken gehad met ontrouw?
In samenwerking met stellen die hier ook doorheen zijn gegaan en de ervaring van een therapeut met jarenlange ervaring hebben we het online programma 'Verder na vreemdgaan' ontwikkeld.

Bekijk ons online programma ‘Verder na vreemdgaan’, klik hier voor meer info en de gratis proefles.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles