Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
vreemdgaan uitgekomen wat nu

Je bent vreemdgegaan: hoe nu verder?

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Voor degene die is bedrogen, voelt het alsof zijn of haar leven compleet in de war is geschopt. Ineens is niets meer wat het lijkt en er ontstaan dubbele gevoelens. Ook voor wie ontrouw is (geweest), staat alles op zijn kop nu zijn of haar partner de waarheid weet. Hoe heeft het zover kunnen komen?


Deze driedelige blogserie haalt ontrouw uit de taboesfeer. Dit is deel 3 over ontrouw, bekeken vanuit de vreemdganger. Bekijk deel een en twee om een breder perspectief te krijgen op dit lastige onderwerp.

Anoek Gerlings, relatietherapeut, psycholoog, medeoprichter MonsleyVreemdgegaan... Wat nu?
Nadat duidelijk is geworden dat je vreemd bent gegaan, breekt er een verwarrende tijd aan. De kans is groot dat je partner erg boos en verdrietig is. Hopelijk kan je met je aandacht bij je partner zijn, maar helaas is het vaak zo dat jullie allebei met verschillende dingen bezig zijn. Misschien zit jij nog met ‘die ander’ in je hoofd en kampt mogelijk nog met verliefde gevoelens. Dit brengt verwarring met zich mee en ook emoties van schuld en schaamte kunnen de kop opsteken. Maar ook kun je nu juist 'helemaal niets' voelen. Hoe kun je hier nu het best mee omgaan?

Op naar de top 
De eerste stap is: beslissen of je de relatie met je huidige partner überhaupt nog een kans wilt geven. Als je met hem of haar verder wilt gaan, of je wilt dit in ieder geval samen onderzoeken, dan zal je op de blaren moeten zitten en harder moeten lopen.

Je kunt het zien als een bergbeklimming. In je eentje in het dal blijven heeft geen zin als je samen naar de top wilt, dus je beklimt ‘m samen. Aan jou de taak om voorop te lopen en goed op te letten tijdens jullie klim naar boven. Ruim de stenen uit de weg, bied ondersteuning bij steile klauter paadjes en houd in de gaten of je partner het wel volhoudt. Door samen de berg te beklimmen en te laten zien dat jij je best doet voor jullie relatie, bouw je langzaam het vertrouwen weer op. 

Na ontrouw is een vertrouwensbreuk bijna altijd een feit, maar de vraag is hoe je hiermee omgaat. Laat je zien dat je de pijn van je partner begrijpt? En zeg je dat ook in woorden (in plaats van dat je hoopt dat het non-verbaal ook wel duidelijk is)? Heb je al het contact met ‘de derde persoon’ verbroken? Pas dan kunnen jullie - op een eerlijke manier - werken aan het herstel. 

Vragenvuur
Terwijl je met oprechte aandacht bezig bent met de gevoelens en onzekerheid van je partner, heb je ook nog met je eigen gevoelens te maken. Als de ergste schok voorbij is, wordt het tijd dat je voor jezelf een aantal zaken op een rij zet. Probeer bij jezelf na te gaan waarom je met een ander bent gegaan en wat die relatie voor jou betekent heeft.

Het is belangrijk om te achterhalen wat de reden is (geweest) van jouw verliefdheid/interesse in die ander. Gaat het echt om hem of haar als persoon, of om wat hij of zij bij jou oproept en hoe diegene jou laat voelen? Was je relatie al niet meer goed, of was je verliefd terwijl je ook met je partner gelukkig was?
Als je die antwoorden hebt gevonden, neem je verantwoordelijkheid en dat maakt, dat het niet snel wéér gebeurt. Precies daarom wil je partner die antwoorden ook weten!

Vreemdgaan verklaard
Wellicht helpt het om te weten dat de meeste mensen die zijn vreemdgegaan niet zozeer naar een andere geliefde op zoek waren, maar naar een andere versie van zichzelf. Mensen die een affaire hebben, vertellen me dat ze weer een deel van zichzelf terugvinden.

In een affaire voel je je vaak veel vrijer om je ‘ware’ zelf te laten zien. Als je al langere tijd in een serieuze relatie zit, kun je bijvoorbeeld je onbevangenheid hebben ingeruild voor verantwoordelijkheid. Of het gevoel dat je ‘man en vrouw’ bent, heeft plaats gemaakt voor ‘vader en moeder’ zijn. Ook het idee dat je begeerd en gezien wordt, kan naar de achtergrond zijn geraakt. 

Het terugverlangen naar je ‘oude’ zelf kan door een nieuwe, frisse wind - in de vorm van een derde persoon - flink worden aangewakkerd. Bij hem of haar komt bijvoorbeeld je extraverte en speelse kant weer naar boven, iets wat je ‘along the way’ misschien bent kwijtgeraakt en enorm hebt gemist. Toch geeft die roze bril geen realistisch beeld van de werkelijkheid… Immers; met hem of haar heb je geen relatie en ben je vrij van gezamenlijke verantwoordelijkheden. Vandaar ook dat veel relaties die zijn ontstaan uit een affaire niet lang voortduren. Je komt in een 'echte' relatie met die andere persoon vaak dezelfde problemen tegen.

Daarnaast komt vreemdgaan ook vaak voor, vlak voordat er een grote beslissing gemaakt moet worden, zoals een huwelijk of een huis kopen. De reden van ontrouw kan dan te maken hebben met angst om te binden. Het is een vorm van 'ontsnappen' aan een werkelijkheid.

Wat is jouw ‘ontrouw-trigger’?

Lost & found
Onderzoek dus wat jouw ‘ontrouw-trigger’ is geweest. Neem eventueel een coach in de arm met wiens hulp je de eerder genoemde vragen. Wat je ontdekt en leert over jezelf, kun je goed gebruiken als je met je huidige partner verder gaat. Besef dat ‘het verloren deel’ dat je hebt ervaren tijdens de affaire, altijd al in jou zat. Door het contact met de andere persoon is dit weer (meer) naar buiten gekomen: een mooie stimulans om dat deel van jezelf - juist in de relatie met je partner - verder tot leven te brengen.

Ontrouw zet vaak alles op zijn kop, maar soms is het ook nodig om een positieve verandering in gang te zetten. Geef de hoop dus niet te snel op!  

In de driegelige 'Overspel-serie' ga ik dieper in op ontrouw. Start met deel 1 en lees ze allemaal!

Heb je in jouw relatie te maken (gehad) met ontrouw?
In samenwerking met stellen die hier ook doorheen zijn gegaan en de ervaring van een therapeut met jarenlange ervaring hebben we een nieuw online programma ontwikkeld. Met inzichten, tips en oefeningen helpen we jullie door deze pijnlijke crisisfase heen.

Bekijk ons online programma ‘Verder na vreemdgaan’, klik hier voor meer info en de gratis proefles.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles