Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home
wat is een relatie apk?

Wat is een relatie APK?

Een relatie APK is een relatie-onderhoudsbeurt

Zoals je auto jaarlijks wordt gecheckt op vitale punten, ga je een relatie-apk volgens een bepaalde methodiek je relatie tegen het licht houden. Het doel? Samen je relatie verdiepen en versterken. Niet om problemen op te lossen, maar juist om ze te voorkomen.

Relaties zijn zo belangrijk! Bewust en onbewust ben je er de hele dag mee bezig. Het is een tandwieltje dat altijd draait. Als je niet lekker in je relatie zit, voel je dat bij alles wat je doet. Een slechte relatie kan je zelfs ziek maken. Je kunt relatieproblemen verdringen, maar niet uitzetten. Dan kun je maar beter zorgen dat het allemaal een beetje prettig loopt, toch?

"Hoe komt het dat we onze auto wel elk jaar op de brug laten zetten om door te laten smeren en onze relatie laten voor wat hij is? Moet je niet jaarlijks je relatie een onderhoudsbeurt geven?"

Bijna veertig procent van de huwelijken eindigde het afgelopen jaar in een echtscheiding. Dat is bijna de helft! Je denkt altijd dat het jou niet overkomt, maar dat dachten veel van die nu gescheiden stellen waarschijnlijk ook. Je moet nog maar zien of je samen 'de eindstreep haalt'. Verschillen in verwachtingen, uiteenlopende behoeftes, miscommunicatie zijn voor veel stellen een uitdaging in hun relatie. Wie zegt dat dat het jou niet kan gebeuren? 

De valkuil is meestal communicatie

Onderzoek laat zien dat 'grote (onverwachte) levensveranderingen' relaties onder spanning zetten. Bij zo'n verandering is het belangrijk dat je elkaar écht goed kent en door hebt. Hoe je het liefste met elkaar praat over uitdagingen. Wat je partner nodig heeft om zich veilig te voelen in jullie relatie. Als je niet bewust omgaat met wat die verandering betekent voor jullie relatie dan kan het zomaar opeens omslaan in een negatieve spiraal die je niet meer onder controle krijgt. Dat zijn de zaken die je in een relatie-APK leert.

Neem Monique (47) en Dave (42). De psycholoog van Monique raadde een relatie-apk aan. 'Ik ben in therapie gegaan om wat zaken uit mijn verleden op een rij te zetten. Om weer een stap verder te komen, stelde mijn psycholoog een relatie-apk voor.' Monique: 'Ik was eerst verrast: Daar ligt het probleem toch niet? Alles gaat toch goed tussen ons?'.

Dave zag het niet zitten om naar een therapeut te gaan, maar een online relatie-programma zag hij wél zitten: 'Ik wilde het wel proberen. Juist nu met corona, maar ook vanwege het idee dat we onze relatie nog beter kunnen maken. En je kunt gewoon thuis, op jouw eigen moment je relatie verbeteren. En er is wel een therapeut hoor, die stuur je gewoon je vragen per e-mail.'

Monique en Dave zijn bijna vijftien jaar getrouwd en houden veel van elkaar, maar vervallen soms in negatieve patronen die niet gezellig zijn. Ze volgen een twaalfwekenprogramma van Monsley waarmee ze leren om bepaalde gevoeligheden met elkaar op een fijne manier te bespreken. Dave: 'Monique is heel introvert en hooggevoelig. Ik heb af en toe kritiek, maar daar wordt ze onzeker van. Het is het soms op eieren lopen omdat ik rekening moet houden met wat ik zeg en doe. Ik zou op dat punt beter met elkaar om willen gaan.'

Waar komen die terugkerende irritaties toch vandaan?

Na al die jaren hebben ze nog veel kunnen leren. Het verraste hen, omdat ze dachten dat wel zo'n beetje te hebben uitgevogeld. Monique: 'Dave en ik zijn close. Als ik onze relatie zou moeten omschrijven dan is 'samen' het eerste woord dat me te binnen schiet. We doen vrijwel alles samen. En daar zit geen druk achter, dat doen we omdat we het zo willen. Maar dat gaat toch niet altijd goed.' Dave: 'We waren op een punt aangekomen dat ik haar niet begreep, maar zij zichzelf ook niet en daardoor ontstonden irritaties. Dat is wat we wilden onderzoeken: waarom zijn die irritaties er én waarom komen ze steeds terug?'


Lees ook het fd-artikel over Relatie-APK met Anoek Gerlings van Monsley

Anoek Gerlings van Monsley: 'Het fijne van relatie-APK is dat je dingen die normaal snel zouden escaleren, kunt bespreken zonder dat de ander daarmee gekwetst wordt. Met het online programma leer je om meer begrip voor elkaar te krijgen waardoor je makkelijker zegt wat je denkt en voelt, omdat je je veilig voelt binnen de relatie. In een online relatie-training leer je dit soort dingen, maar ook bijvoorbeeld hoe je beiden een 'eigen stijl' van ruziemaken hebt. Dat kan een valkuil zijn waar je elke keer intrapt als je het niet herkent in jezelf. Maar het mooiste van onze online training is dat je inziet hoe je zélf je relatie nog fijner en leuker kunt maken.'

Anoek vervolgt: 'Wat ze hebben geleerd is dat de ander geen gedachten kan lezen. En hoe je volgens de geweldloze communicatie methode duidelijk leert zeggen waarom je iets voelt of vindt. Ze zijn nu halverwege het programma en merken dat het steeds beter gaat, dat er steeds minder ruis is tussen hen.' Monique: 'Ja, dat klopt. Als je duidelijk communiceert, hoef je elkaar niet te veranderen, alleen maar te begrijpen.

Waar sta ik en waar staan 'wij'?

EFT-relatietherapeut en oprichter van Monsley Anoek Gerlings zegt over relatie-apk: 'Er hoeven geen onenigheden behandeld te worden. Je bent meer gericht op het bewust worden van de gevoelens die onder de irritaties en ruzies liggen. Dit is ook wat de basis van de EFT-methode is. Die methode niet alleen populair voor relatietherapie, maar ook heel fijn voor een relatie-apk. Het zorgt voor een verdieping van je relatie. Deze methode is de basis van de online relatiehulp van Monsley.'

Het is normaal dat je in een langdurige relatie geregeld ergens tegenaan hikt. Relaties gaan nu eenmaal door fases, en elke fase leent zich om te kijken: 'waar sta ik en waar staan wij?' Met een relatie APK investeer je in een gelukkige relatie, voor nu in voor toekomst.

Start een proefles Monsley Online Relatiehulp, het 12-weekse relatie-APK programma dat je online kunt volgen, vanuit je eigen huis, op jouw moment.

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles