Een blog over liefde, relaties, mentaal welzijn en groei

Blog home

De zomervakantie: een snelkookpan voor je relatie

Door relatietherapeut Anoek Gerlings

Het blijkt een jaarlijks terugkerend fenomeen: na een tijd van zomerse bezinning, zien veel stellen hun liefde stranden. (pun intended) Er is zelfs sprake van een echtscheidingspiek na iedere zomervakantie. Ik merk het ook: na augustus stromen de mailtjes weer binnen van koppels die nú hulp nodig hebben. Waarom gebeurt dat nou en vooral: wat kun je eraan doen?

Onder de loep 
We weten allemaal: een lange zomervakantie nodigt uit tot reflectie. Er is eindelijk rust en ruimte om ‘de boel de boel’ te laten en je blik meer naar binnen te richten. Je komt letterlijk weer tot stilstand en denkt na over belangrijke dingen in je leven. Wat maakt je happy en wat wil je anders? Ook je relatie komt ongetwijfeld onder de loep te liggen. Zowel vooraf - ‘Hoe voel ik mij straks als ik drie weken met hem/haar op de camping ben?’ - als daarna: ‘Is onze relatie (nog) goed genoeg en ben ik gelukkig met mijn partner?’ Door samen op vakantie te gaan, ontdek je al snel of je blij bent dat je samen bent óf je weet dat er een aantal zaken niet goed zitten en dat je daar eigenlijk niet langer omheen kunt. 


Foto: Niklas Veenhuis via Unsplash

Zomerse snelkookpan
‘Gelukkig’ ontstaan relatieproblemen niet in één keer. Ze hebben een lange aanlooptijd nodig. Maar feit blijft: de zomervakantie werkt als een snelkookpan. Júist bij een ‘sit-down-and-relax-modus’ borrelen ontevreden gevoelens - die al langer aanwezig zijn - naar de oppervlakte. In de maanden voor je vakantie ging je waarschijnlijk vooral maar dóór en besteedde je er geen aandacht aan. Die tijd voorafgaand aan je vakantie is ook een gekke periode. Om een paar dingen te noemen: 

 • De vraag hoe je de zomer met je partner gaat invullen, kan niet langer vooruit geschoven worden. Hier moet over gesproken worden.
 • Je verschil van mening met je partner, over wat je belangrijk vindt tijdens de vakantie, staat (weer) tussen jullie in. De één wil relaxen, de ander wil juist actief zijn: hoe vind je een compromis?
 • De druk op je werk loopt op, want alles moet nog af voor je vakantie.
 • Het boeken van de ‘perfecte’ vakantiespot, het inpakken van alle koffers, oppas zoeken voor de hond: het zorgt voor stress. 
 • Gevoeligheden en ruzies die niet opgelost en gerepareerd zijn, voelen weer actueel. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat jij alles moet regelen en de ander het maar al te graag aan jou overlaat. 

Wat je kunt doen
Kortom: de druk buiten jezelf neemt toe en daarmee ook de druk in jezelf. ‘Wat wil ik nou eigenlijk?’ zou een goede vraag zijn om aan jezelf te stellen, maar komt deze eigenlijk wel eens in je op? Het is goed om je te realiseren wat je behoeften zijn!

Er is (vaker dan je denkt) nog hoop
Voor wie teleurgesteld in zijn of haar relatie terugkijkt op de vakantie, gelooft dat de liefde ‘op’ is en eigenlijk geen andere optie ziet dan uit elkaar gaan, wil ik zeggen: geef niet op, er is nog hoop!

Wat ik je nog graag wil meegeven:

 • Accepteer dat je relatie door de vakantie meer onder druk is komen te staan en dat je dat nu niet direct kunt veranderen. Ideaal gezien ‘moet’ een vakantie allemaal fijn en goed zijn, terwijl het in de praktijk soms tegenvalt.  
 • Spreek met jezelf af (en met je partner) dat je nieuwe energie gaat stoppen in jullie relatie.
 • Maak nu alvast wat tijd door een aantal gezellige momenten te creëren voor jullie samen. Verleng het ‘zomergevoel’ en ga bijvoorbeeld samen een ijsje halen of maak een wandeling.
 • Schrijf dingen op die je moeilijk vindt en kom er later op terug wanneer er weer wat meer ruimte voor is.
 • Neem wat tijd voor jezelf om te relaxen! Plan dat in en houd je eraan.
 • Ben je klaar om te investeren in jullie relatie, kijk nu alvast op onze site naar het online zelfhulpprogramma, hoe je op een ontspannen, laagdrempelige manier aan je relatie kunt werken.

De weg terug naar verbinding en liefde!

Last but not least: volg alvast onze gratis proefles over patronen. De les gaat je/jullie helpen om beter te begrijpen hoe het komt dat je samen in de knel bent gekomen. 

Wél je relatie versteken
maar liever niet naar een therapeut?

Verbeter je relatie met:
'Online Relatiehulp'
of herstel jouw relatie herstellen na ontrouw met:
'Verder na vreemdgaan'.

Proeflessen aanwezig:
✔️ zonder verplichting
✔️ Stopt automatisch
✔️ Anoniem, 100% online

Gratis proefles